Aromat i smak

     Zawarłam nową, aromatyczną współpracę ze Skworcu. Otrzymałam do spróbowania różnego rodzaju produkty, których opinie niedługo znajdziecie na moim blogu. To, że przesyłkę dostałam w celu napisania recenzji nie wpłynie na moją ocenę.

Otrzymałam:
– suszone owoce aronii,
– kawę rozpuszczalną bananową,
– kawę rozpuszczalną wiśniowo-rumową,
– kawę ziarnistą Amazonkę,
– Czarny Bez suszony,
– kandyzowane mango,
– suszone morele,
-kandyzowaną kantalupę,
– orzechy włoskie,
… oraz piękny, kolorowy pojemniczek
i zaparzacz do herbaty. 

     Kawa to napar, który ma za zadanie odświeżyć umysł i ciało. Ma właściwości pobudzające. Kiedy pijemy ją o poranku, doskonale potrafi postawić na nogi. Gdy rozkoszujemy się nią zaraz po obiedzie – poprawia trawienie. Jest to napar, stanowiący źródło energii, niwelujący fizyczne i psychiczne zmęczenie. Kofeina znajdująca się w kawie, jest szybko wchłaniana przez organizm. Poprawia koncentrację i pamięć, a także usprawnia myślenie. Najlepszym gatunkiem kawy jest ARABICA. Pochodzi z wyżyn Etiopii. Jest uprawiana zarówno w Ameryce Południowej, Afryce jak i Azji. Jej ziarna są twarde, dają wspaniały, aromatyczny napar. Jako ciekawostkę można dodać, że ziarna kawowca Coffe Arabica są lepsze w smaku od łatwiejszych w uprawie Coffea Robusta.

     Prawdziwą ucztą i nowością w Polsce jest rozpuszczalna kawa bananowa, którą parę dni temu miałam okazję spróbować. 

     Sposób przygotowania? Wystarczy zalać wrzątkiem 2-3 łyżeczki kawy. Próbowałam pić ją z odrobiną mleka, jednak bez dodatków moim zdaniem smakuje o wiele lepiej. Wtedy zachowuje prawdziwy smak kawy i wspaniały aromat. 

     Kawa bez dodatku mleka: Ma intensywny, czarny kolor. Bananowy zapach po zalaniu wrzątkiem unosi się w całym mieszkaniu..  Na pewno sięgnę po nią ponownie.:) Kawę najlepiej przechowywać w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu.



     A co sądzicie o połączeniu wiśni z rumem? Ja jestem na tak.

     Ta kawa rozpuszczalna również lepiej smakuje mi bez dodatku mleka czy śmietanki. Ma ona mocny, czarny kolor.. i wcale nie trzeba jej sypać dużo, żeby poczuć prawdziwy smak i aromat. Zapach jest intensywny, nie za słodki. Da się wyczuć zarówno rum jak i wiśnię, jak dla mnie rewelacyjne połączenie. Jak przygotowałam napar? 2-3 łyżeczki kawy zalałam wrzątkiem i odczekałam, aż kawa ładnie się zaparzy. Skusicie się na taką?

     A teraz parę słów o kawie parzonej jaką jest Amazonka. Można tutaj wyczuć połączenie toffi, karmelu i cynamonu. Jest mocno aromatyzowaną ziarnistą kawą na bazie Arabici Columbia Excelso. Powiedziałabym nawet, że karmel czy cynamon bardziej są wyczuwalne w zapachu niż smaku. 

     Sposób przygotowania? Kawę należy zmielić a następnie zalać wrzątkiem. Można dodać do smaku mleka, jednak ja piję bez dodatków, niesłodzoną. Kawa dodaje energii – dobrze, żeby była przechowywana w suchym miejscu i szczelnie zamkniętym pojemniku.