Olej słonecznikowy – zastosowanie i właściwości

źródło: http://www.tvr24.pl/poradnik-Pomysl_na_biznes_sloneczniki_ozdobne-686.html
      Olej słonecznikowy ma wiele zastosowań. W nasionach słonecznika znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwas linolowy i oleinowy), białko, fitosterole, błonnik, argininę, witaminy A, B, E, PP i z grupy B oraz potas, cynk, żelazo, fosfor i wapń. W kuchni używamy go do smażenia, pieczenia, dodajemy go do różnych sałatek. Ma wiele właściwości, m.in. obniża on poziom cholesterolu, wspiera przemianę materii, odgrywa dużą rolę w zapobieganiu powstawania kamieni żółciowych, wpływa na dobre krążenie krwi , czynności serca, poprawia funkcjonowanie mózgu, oraz przeciwdziała bólowi głowy, kobiecym schorzeniom, chorobom jelit i zapaleniu zatok obocznych nosa.
http://www.kosmetykiani.pl/2015/10/olej-sonecznikowy-zastosowanie-i.html
źródło obrazka: http://joannakrol.cba.pl/
Olej słonecznikowy ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce:
– znajduje się w preparatach o działaniu nawilżającym, 
– zapobiega utracie wody,
– zawiera witaminę E, dzięki czemu ma właściwości ujędrniające,
– posiada właściwości ochronne (kwas linolowy zawarty w olejku słonecznikowym oddziałuje na komórki, dzięki czemu stają się one bardziej odporne na utratę wilgotności),
– opóźnia procesy starzenia i uelastycznia skórę (dlatego często można go znaleźć jako składnik kremów do pielęgnacji twarzy),
– odbudowuje ochronną warstwę lipidową skóry,
– ma właściwości regenerujące i wygładzające,
– działa przeciwzapalnie i normalizująco,
– ma zastosowanie w produktach do pielęgnacji włosów, szczególnie suchych lub przesuszonych.