Samo zdrowie! 8 smaków sałat

rodzaje sałat

 

     Zdrowe odżywianie? To wcale nie musi być nudne! Jednym z prostych rozwiązań, jeśli chodzi o zdrowe posiłki, są sałaty. Dobrymi, uniwersalnymi dodatkami do sałat mogą być pomidory, mozarella (np. w zestawieniu z roszpunką) czy oliwa, która ułatwia przyswajanie witamin zawartych w sałacie.
rodzaje sałat
     Sałata jest zdrowa a jej jedzenie wcale nie musi nam się nudzić. Jest w czym wybierać, więc możemy poeksperymentować w kuchni sięgając po jej różne gatunki:
 
LODOWA – łagodna w smaku, krucha, świetna do przekąsek.
MASŁOWA – dość delikatna w smaku, współgra z innymi rodzajami sałat oraz szczypiorkiem czy pomidorem.
KARBOWANA – wyrazisty smak, mocno pofalowane, kruche liście, polecana z lekkimi sosami.
ROSZPONKA – smak orzechowy, ma drobne listki, polecana z wyrazistymi sosami i np. z camembertem.
RUKOLA – ma intensywny smak i ciemne listki, polecana jest z makaronem i pomidorami.
RZYMSKA – lekko słodkawa, ma podłużne, mięsiste liście, polecana jest pod cięższe sosy, do kanapek lub np. gołąbków.
DĘBOLISTNA – słodkawa w smaku, ma czerwonawe listki, najlepsza do mieszanej sałat, może pełnić również funkcje dekoracyjne w sałatkach.
ENDYWIA – ma lekko gorzkawy smak, jej liście są sztywne i postrzępione, polecana jest do mieszanek sałat.
Po którą sałatę sięgasz najczęściej? Jakie są Twoje pomysły na wykorzystanie sałat w szybkich, zdrowych posiłkach? Podziel się swoimi pomysłami.